9. lokakuuta 2014

Sinisimpukoita ja cookieseja

Yhdet tämän syksyn parhaista resepteistä muistiin ja muille jakoon.

Sinisimpukat
Olen muutaman kerran aikaisemmin yrittänyt valmistaa sinisimpukoita, mutta en ole saanut niihin mitään makua. Kokeiluni ovat pohjautuneet perinteiseen valkoviinissä keittämiseen. Niinpä päätin vaihtaa taktiikkaa saman tyyliseen kastikkeeseen kuin söin Chicagossa. Rapujuhliin valmistamani simpukat onnistuivat vallan mainiosti, joten pitää laittaa ohje muistiin.

Ainekset: 3-5 salottisipulia, 1 yksikyntinen valkosipuli, paseerattua tomaattia yksi pakkaus (400-500g), 2dl valkoviiniä, chiliä, simpukoita 1-1,5kg

1. Silppua 3-5 salottisipulia ja yksi yksikyntinen valkosipuli. Kuullota sipulit kattilassa.
2. Lisää kattilaan tölkillinen paseerattua tomaattia (tai tomaattimurskaa).
3. Mausta suolalla, mustapippurilla ja chilillä. Anna porista hyvän aikaa, vähintään vartti. Tuore chili antaisin varmaan hyvän säväyksen. Itse käytin chilijauhetta.
4. Lisää on 2dl valkoviiniä. Anna porista hetki.
5. Tarkista maku, viini ja tomaatti saattaa vaatia seurakseen sokeria. Itse laitoin 2-3tl. Lorauta kermaa sekaan.
6. Laita sinisimpukat kattilaan. Keitä noin 5min. Laske aika siitä kun liemi kiehuu. Ravistele kattilaa ja sekoita simpukoita välillä.

Simpukoita voi toki maustaa lisää myös yrteillä, mutta mielestäni ohje ei niitä kaipaa.

Muista, että aukeamattomia simpukoita ei saa syödä. Me ostimme kaupan kylmäaltaasta paketillisen simpukoita, jotka olivat keittovalmiita eli valmiiksi pestyjä ja harjattua.

Simpukoiden kaveriksi vaaleaa leipää. Nam!

Suklaa-vaahtokarkki-cookies
Esikoinen halusi leipoa ja etsin hänelle jotain helppoa ohjetta. Netistä surffailin useammankin cookies-ohjeen, kunnes törmäsin Kakkukatrin ohjeeseen. Sen perusteella lähdimme leipomaan. Voin ruskistuksen jätimme väliin, koska se on liian vaikeaa lapselle ja hiukan säädimme mittoja. Ohje on riittävän helppo lapsen tehtäväksi. Voin kuvitella, että näiden tekeminen isommalla lapsiporukalla, kun jokainen saisi valita mieluisensa "lisukkeet", olisi kivaa. Ohjetta voi helposti varioida korvaamalla suklaan ja minivaahtikset vaikka pähkinöillä, rusinoilla tai kuivatuilla marjoilla.

Ainekset: n. 100-125g voita, 1 dl fariinisokeria, 1,5 dl sokeria, 1 muna,  vajaa 4 dl vehnäjauhoja, 0,5 tl ruokasoodaa, 0,5 tl leivinjauhetta, 100 g taloussuklaata rouhittuna tai suklaahippuja, 50g minivaahtokarkkeja (käytin 150g pussista noin kolmasosan)

Cookiet ovat hyvin makeita, mutta erittäin herkullisia. Seuraavaksi aion kokeilla vähentää sokerin määrään puoleen tai ainakin vähentää 0,5dl.

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen
2. Sekoita jauhot, sooda ja leivinjauhe
3. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi.
4. Lisää kananmuna. Sekoita hyvin
5. Lisää jauhoseos ja sekoita hyvin. 
6. Sekoita joukkoon rouhittu suklaa ja vaahtokarkit
7. Pyörittele taikinasta pienehköjä palloja 
8. Paista n.10-11 minuuttia keskitasolla 200 asteessa. Cookiesit saavat olla keskeltä hyvin pehmeitä, kun otat ne pois uunista.

Anna jäähtyä ennen syömistä. Cookiet ovat parhaimmillaan muutaman tunnin päästä tai seuraavana päivänä (jos on yhtään jäljellä). Näistä tuli juuri sopivan sitkaita sisältä. Minusta cookiesin pitää ehdottomasti taipua keskeltä!



9 kommenttia:

  1. Tipu sano tästä vierestä, että koitetaan (siis jälkimmäisiä)…eli syyslomapuuhalistalle pääsi :) Harmillista että itellä on nollalinja tällä hetkellä eli ei saa ees maistaa :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi cookiesit oli kyllä sellaisia, että kannattaa olla maistamatta :) Itselläni oli tarkoitus sivistyneesti syödä 1-2 ja vedin samaa linjaa poikien kanssa. Yhtenä huonona päivänä sorruin syömään kerralla kaikki loput ja lapset saivat herkuksi jäätelöä :D

      Poista
  2. On ehkä parempi, etten tee noita cookieita :)

    VastaaPoista
  3. Tykkään kyllä sinisimpukoista, etenkin valkoviinissä (ja etenkin siitä viinistä...), pitää ehkä laittaa taas reseptilistalle. Koreassa olis noita simpukoita saatavilla vaikka minkälaisia ja ihan lähikaupasta, joten ei pitäisi tuottaa ongelmia.

    Nuo cookiesit näyttää taas aivan liian herkuilta, oijoi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen aina tykännyt ravintoloiden tarjoamista simpukoista ja nyt ensimmäistä kertaa onnistuin itsekin :)

      Ei muuta kuin kattila tulille siellä Koreassa!

      Tulipas muuten mieleeni, että voisitko joku kerta postailla lisää siitä, että mitä raaka-aineita löytyy korealaisesta lähikaupasta.

      Poista
    2. Hyvä idea, laitetaanpas postauslistalle!!

      Poista
  4. cookiet olivat mainioita; teimme osan vaahtiksilla, osan ilman.
    Ensi kerralla puolet sokerista pois...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä mietin heti samaa, että vähempikin sokeri varmasti riittäisi :) Mutta hyviä ne olivat joka tapauksessa - toteaa joku joka pieneen ketutukseen ahmaisi cookie laatikon tyhjäksi ;)

      Poista