11. joulukuuta 2016

Joulutorifanin toivepäivä

Tästä vuodesta tulee minulle varsinainen joulutorivierailujen juhlavuosi. Takana on kolme vierailtua joulutoria ja kaksi on vielä tulossa. Lauantai 10.12 oli joulutorifanin toivepäivä, koska vierailin kaksilla joulumarkkinoilla. Ensin Tammisaaressa ja sitten Lohjalla.

Tammisaari näytti kauniina aamuna varsin suloiselta, jos olisi vielä ollut lunta, niin idylli olisi ollut täydellinen. Ympäristö vanhoine rakennuksineen on syötävän suloinen ja keltainen vanha kaupungintalo on varmasti yksi maan suloisimmista kaupungintaloista.


Joulutorin helmi oli minusta aivan ehdottomasti toripoliisi aidossa 60-luvun puvussaan. Så gulligt!!

Tio poäng!

Myyjiä torilla oli 136 kappaletta. Mukaan mahtui torimyynnin ammattilaisia, yhdistyksiä, kouluja ja ykistyishenkilöitäkin. Ulkonäöllisesti joulutori oli kuin minä tahansa toripäivä, paikalla liuhui sekalaista markiisia ja pressua. Minua se ei haitannut lainkaan, tunnelma oli aivan ihana, vilkas pikkukaupungin toripäivän fiilis.

Hienot havupukit

Nokkosnäkkärisydämiä

Lapsille Tammisaaren joulutori tarjosi elämyksiä. Museon pihalla oli vasikoita, alpakoita, hevosia, koiria ja aaseja. Museossa sisällä oli mamsellien glögitarjoilu. Saimme istua saliin ihailemaan tilaa, kalusteita ja joulukuusta ja eteemme tarjoiltiin höyryävää glögiä. Tykkäsin todella paljon!




Mitä ostin: West Charkin hirvimakkaraa ja lumikinkkua ja Ruoveden herkun konjakkisinappia. Hirvimakkarat on syöty ja olivat erinomaisia. Sen verran voimakas oli hirvenlihan maku ja mausteitakin oli reippaasti, että emme edes vaivautuneet tarjoamaan niitä lapsille.

***

Päivän toiset joulumarkkinat olivat Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinat. Olen käynyt niillä aikaisemminkin, samoin kuin Lohjan Omenakarnevaaleilla. Lohjan joulumarkkinoilla ulkoasuun on panostettu. Myyntikojut ovat pääosin sieviä puukojuja, joita kiertää havut. Pressut, räikeät mainokset ja metrilakut eivät kuulu Menneen Ajan Joulumarkkinoille. Ilme on siten yhtenäinen, tunnelmallinen, tyylikäs ja jouluinen.

Myyjiä oli paikalla 230, eli tarjontaa riitti aivan laidasta laitaan. Minusta erityisesti käsityöt olivat hyvin edustettuna Lohjalla, oli lapasia, sukkia, koruja, keramiikkaa, takorautatöitä, joulukoristeita ja vaikka mitä.

Minusta Lohjan joulumarkkinoiden valtti on komea keskiaikainen harmaakivinen Pyhän Laurin Kirkko. Se luo hienot puitteet ympärille levittyville markkinoille. Kylmänä pakkaspäivänä kirkko tarjosi myös mukavan mahdollisuuden lämmittelyyn ja kirkon seinämaalauksien ihasteluun. Kannattaa erityisesti pysähtyä katsomaan sisääntulon (ilmeisesti asehuone) seinämaalaukset, ne ovat hyvin, hyvin perinteisistä kirkkomaalauksista poikkeavat.




Valkosipulin ystävä voi koristella kuusensa lempimausteellaan ;)

Markkinoiden kauneimmat sukat ja lapaset. Värjäämätöntä lankaa, sävyt peräisin siis vain lampaista.


Mitä ostin: Hämeen lihajalosteen palvattua villisikaa. Tästä tulee joulun ajan pöytään alkupalaherkkuja. Lisäksi savukalaa. Kerrankin kaduttaa ostamatta jättäminen: olisi pitänyt ostaa yhdet lapaset jemmalahjavarastoon.

Nopea ehtii vielä Lohjalle tänään sunnuntaina 11.12. Menneen Ajan Joulumarkkinat ovat auki klo 16 saakka. Ehdottomasti kannattaa merkitä ensi vuoden joulukuulle jommat kummat tai molemmat markkinat. Ainakin Lohjalle kulkee hyvin busseja Helsingistä, joten markkinoille pääsee autottakin.

Minä pääsin kulkemaan helposti joulumarkkinoille, koska osallistuin Länsi-Uudenmaan Lumo matkailun bloggareille järjestämään joulumarkkinaretkeen. Ehdin näkemään ja kokemaan muutakin ihanan retken aikana, mutta siitä lisää myöhemmin. Mikäli etsit kivoja retkikohteita lähellä pääkaupunkiseutua, kannatta kurkata Lumon kokoama tarjonta http://www.visitsouthcoastfinland.fi/

Mukavaa sunnuntaita!

20 kommenttia:

  1. Kiitos matkaseurasta Rva Kepponen :)
    Ihana reissu oli ja paljon ehdittiin nähdä eilisen aikana vaikka paikkoja oli paljon. Kyllä joulumarkkinoiden fiilis on ihana - kaikki ne tuoksut, äänet, puheensorina ja innostus, joka ympärillä on tekee iloiseksi. Sinä sait hyvät ruokatuliaiset mukaasi.
    Mukavaa sunnuntaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi Marjo!
      Joulumarkkinat kyllä ovat varsinaisia joulufiiliksen nostattajia. Oli hieno päivä eilen!

      Olen todella tyytyväinen ruokatuliaisiin. Sen verran hyviä olivat West Charkin hirvimakkarat, että nyt harmittaa etten ostanut kokeiluun myös lammas- ja peuramakkaroita :D
      Mukavaa iltaa!

      Poista
  2. Onpa tosiaan harmi kun ei törmätty Lohjalla! Rakastan joulumarkkinoilla kiertelyä ja varsinkin nämä Lohjan markkinat ovat tunnelmaltaan ainutlaatuiset. Pitempäänkin tuolla olisi viihtynyt, jollei olisi ollut niin kylmä. Mukavaa sununtain jatkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohjan markkinat ovat minustakin varsin hienot. Sää oli kyllä aika kylmä, minä kävin kirkossa istumassa jopa kahdesti, jotta edes vähän lämpenin. Olisi kyllä ollut tosi kiva törmätä. Ehkä sitten ensi vuonna :)

      Poista
  3. Kiitos seurasta, oli kiva päivä. Lihaa, pateita ja Lohjan Tanhuajien! kojusta ostetut harmaat lapaset matkasivat kotiin. Onneksi löytyi sopivat harmaat, muita värejä en halunnut ja sormia alkoi jo paleltaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi seurasta :) Oli kyllä hieno Joulutoripäivä.
      Jos joku ostamistasi lihatuotteista osoittautuu erinomaiseksi löydöksi, niin vinkkaa minulle. Meillä maistui hirvimakkarat ja harkinnassa on kokeilla muutakin, kunhan niitä tuosta lähi-Stockkalta vaan löytyy, siellä aika moni tuote tulee hyllyyn ainoastaan to-pe välillä.

      Poista
  4. Ihania joulutapahtumia <3 ja tuo toripoliisi. Oletkos nähnyt Oulun Toripolliisin?? Se on sellainen pullea mahainen patsas. Nähtävyys jota turistit käyvät aina kuvaamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulumarkkinat ovat niin ihania :) Tosin minulla taisi lähteä mopo keulimaan tänä vuonna vähän reilumminkin, koska suunnittelen käyväni viisillä joulumarkkinoilla :D :D

      Minun on tullut hirveän vähän käytyä Oulussa, mutta sen verran olen siellä joskus pyörinyt, että toripoliisia on moikattu, rannan punaisiin makasiineihin ihastuttu, kauppahallista ostettu nahkiaisia ja jonkun ravintolan pöydillä tanssittu ;)

      Suunnitelmanani on että joku päivä kävisimme poikien kanssa Tietomaassa ja Hailuodolla.

      Poista
  5. Joulumarkkinat <3 molemmat näyttävät ihanilta. Mitkä ovat seuraavat joulumarkkinakohteesi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat joulutorit olivat ihania. Vielä on tulossa Helsinki ja Turku, vaikka mies jo hiukan muljautteli silmiään siihen malliin, että rouvalla keulii joulutorimopo liikaa ;)

      Poista
  6. Lohjan markkinat olivat kyllä hienot. Viihdyttiin molempina päivinä kolme tuntia vaikka lauantaina meinasi hermo mennä jo parkkipaikkaa etsiessä. <:) Onneksi asutaan lähellä niin päästiin kävellen mummolasta johon lapsetkin onneksi jäivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ne hienot! Ja varmasti riittää katseltavaa kahdeksikin kerraksi, kun myyjiäkin oli niin paljon.

      Noiden isojen ja suosittujen tapahtumien ongelmana tuppaa melkein poikkeuksetta olemaan pysäköinti tai liikennejärjestelyt :(

      Mukavaa uutta viikkoa!

      Poista
  7. Minä en ole vielä joulutoreilla ennättänyt, mutta nyt muutaman tunnin päästä tiedossa reissu Tukholmaan. Eiköhän siellä ole kivoja markkinoita myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luotan siihen, että Tukholmasta varmasti löytyy mukavia joulumarkkinoita ja paljon inspiraatiota jouluun. Oletko tehnyt jalkakylpyainekset mukaasi, niin jaksat päivän kävelyn jälkeen vielä rokata illalla laivalla? ;)
      Mukavaa risteilyä!

      Poista
  8. Joulumarkkinoilla on kyllä ihan erityinen tunnelma, rento fiilis, keveys ja hyvä tahto. Ja usein nuo ruokalöydöt ovat ihan omaa luokkaansa, sitä voi tehdä ihania löytöjä pienemmiltä tuottajilta.

    Mä en ole käynyt vielä yhdilläkään joulumarkkinoilla tänä vuonna. Ehkä mä vielä innostun?

    Jouluista fiilistä uuteen viikkoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään erityisesti joulutorien ruokatarjonnasta :) Niissä on se hyvä puoli, että ei jää mitään pärtöä nurkkiin pyörimään ;) Tykkään juurikin siitä, että tulee maistettua pienempien tuottajien tuotteita. Minun lähikauppani on jättimarket ja heidän hyllynsä täyttyvät valitettavasti suurimmaksi osaksi kaupan omista merkeistä :(

      Vielä ehtii joulutorille!

      Poista
  9. Oi mahtia että pääset noin monille! Joulutorit ovat ihan parhautta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään hurjasti joulutoreista ja tänä vuonna taisi tulla vähän ahnehdittua joulutoreja ;)

      Poista
  10. Joulumarkkinoilla on aina ihana tunnelma!
    Hienoja kuvia olet ottanut.
    Ihania nuo villasukat ja lapaset!
    Kivaa tiistaita!

    VastaaPoista
  11. Kivat markkinat ja ihanat elukat =).

    VastaaPoista