1. joulukuuta 2016

Krakovan joulutorilla

Vietin pitkän viikonlopun ystäväni kanssa Krakovassa. Yksi matkan pääjutuista oli joulutoreilu. Krakovan vanhan kaupungin joulutori aukesi viime viikonloppuna. Joulutori oli samaan aikaan mukavan kompakti, mutta sisälsi reilusti nähtävää, sekä tuttuja keski-eurooppalaisia että meille uusia puolalaisia joulujuttuja. Joulutori sijaitsi kauniissa vanhassa kaupungissa upeiden talojen ympäröimällä torilla - varsin tunnelmallinen paikka virittäytyä jouluun. Sääkin oli jouluinen. Ensimmäisinä päivinä kylmä ja viimeisenä päivänä taivaalta leijaili suuria räntähiutaleita.

Ehdimme kiertämään joulutorin sekä päivän valossa että tunnelmallisesti pimeässä illassa.

Kurkistetaanpas ensin myytäviin tuotteisiin... Myynnissä oli paksuja, koristeltuja piparkakkuja aivan jokaiseen makuun monella eri myyjällä. Piparkakkujen lisäksi myynnissä oli suklaata paikan päällä nautittavaksi sekä joulupakettiin käärittäväksi. Koju, josta ostin piparit myivät ensimmäisenä päivänä melkein koko varastonsa, mutta seuraavana päivänä korit notkuivat jälleen pipareita.


Sain kuljetettua kuvan piparit ehjinä kotiin.
Poikien tiukasta vaatimuksesta johtuen piparit koemaistetaan tänä iltana. 
Veikkaan että ulkonäkö on makua parempi.

Keski-eurooppalaiset lasiset joulukuusen koristeet eivät kuuluneet samalla lailla valikoimaan kuin Saksassa. Puolalaiset kauniit keraamisen joulupallot olivatkin huomattavasti kauniimpia kuin lasipallot, mutta keraamiset pallot ovat aivan liian raskaita joulukuuseen.

Joulutorin kauneimmat lasipallot

Erilaisia luonnonmateriaaleista tehtyjä kransseja oli useammallakin myyjällä. Osa niistä oli todella kauniita. Voi kuinka olisin halunnut tuoda niistä jonkun kotiin.

Oi, että miten ihania!

Mikä huumaava appelsiinin ja kanelin tuoksu

Joulutorin suurin vetonaula oli ehdottomasti ruoka. Glühwein-kojujen edessä oli aina jonoa. Samoin jono kiemurteli yleensä belgialaisen vohvelikojun ulkopuolella. Tarjolla oli kuuman höyryäviä keittoja. 

hehkuviinikoju


Meille uusi tuttavuus oli jättiläisvoileivät, epäilemme näitä puolalaiseksi herkuksi. Isosta vaaleasta leivästä leikattiin paksuja viipaleita, jotka paahdettiin. Päälle kasattiin lihaa, sipulia, suolakurkkuja ja muita tykötarpeita tilauksen mukaisesti. Voi kuinka herkulliselta leivät tuoksuivatkaan.

Jättiläisleipiä. Olisin voinut poseerata joulukoristeiden edessä, mutta ruoka tuntui luontevammalta valinnalta :D

Leipä valmistuu

Myynnissä oli myös paikallista hyvin suolaista juustoa, jota grillailtiin hyvällä hiilloksella. Juuston saattoi syödä sellaisenaan, mutta suosituin tapa oli syödä se karpahillon kanssa.

Upea juustogrilli

juustoannos

Puolalainen ruoka on maineeltaan raskasta ja lihaisaa, se näkyi joulutorillakin. Lihakojuja oli useita.


Tunnelma joulutorilla oli mukavan leppoisa, eikä ollut liikaa tungosta.

Joulutori iltapäivällä

Joulutori illalla myöhään

Upeimmat näkymät olivat torin reunalta, jossa on iso joulukuusi. Sen vierestä lähtevät liikkeelle turisteja kuljettavat hevoskärryt, jotka ovat kuin Tuhkimon vaunut. 

Harmillisesti Samsung Galaxy S6 kameran vahvuuksiin ei kuulu hämärässä kuvaaminen.

Eikö olekin söpöt vaunut?

Kaikkiaan reissu oli onnistunut. Krakova oli suloinen ja siellä oli paljon hyviä ja yllättävän edullisia ravintoloita. Joulutori oli söpö, lähistöllä on maailmanluokan nähtävyyksiäkin. Joten palaan vielä Krakovan reissuun tulevissa postauksissa.

Ihanaa joulukuun alkua!

6 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen kaupunkin ainakin näin jouluaikaan, ja nuo herkut....OU MAI GAAD, mäkin haluun.

    Saako udella paljonko lennot maksoivat?

    Kaunista joulukuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krakovan vanha kaupunki oli todella söpö. Ihastuin siihen kovasti. Odotapas kun näet kaikki ne ravintolaherkut, jotka söin :D :D

      Pelkän lennon hintaa en enää muista, olisikohan ollut 150- 170€. Ostimme matkan heinäkuussa jonkin hakukoneen kautta pakettina, silloin lennot ja 3 yötä hienossa 4 tähden hotellissa maksoi 330€ per nenä. Siihen nähden kallis, että samanlaisen setin Riikaan olisi saanut 180€ nenä, mutta muuten kohtuullinen. Halvin paketti jota katselin oli muistaakseni 260€. Hotelli oli hieno, hyvä aamiainen kuohareineen :D

      Poista
  2. Näitä nojatuolimatkoja on kiva tehdä, joten innolla jo odottelen seuraavaa matkapostausta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni :)
      Mukavaa perjantaita. Ihanaa, kohta alkaa viikonloppu!

      Poista
  3. Eikä! Voi vitsit siellä on kaikkia kivoja juttuja!

    VastaaPoista