9. maaliskuuta 2018

Irkkunachot ja muut arkiviikon ruuat

Nämä ruuat ovat viikolta 9. Sen viikon maanantaina ajattelin jälleen, että nyt tällä viikolla ehdin ja jaksan panostamaan arkiruokiin vähän enemmän. Maanantai lähtikin ruuan suhteen liikkeelle kunnianhimoisemmin, mutta torstaina lusikoitiinkin sitten jo pakastepinaattikeittoa :) Meille on edelleen haaste keksiä riittävän helppoja ja nopeita ruokia arkiviikolle.

Maanantaina kokeilin minulle aivan uutta ruokaa. En ole syönyt sitä sellaisessa muodossa missään aikasemmin. Jalankulkuonnettomuus-blogista bongasin reseptin irkkunachoille. Resepti sai kuolan valumaan, joten pakkohan sitä oli kokeille. Tykkään nimittäin perunoistakin paljon - nachoruuista puhumattakaan.

Irkkunachot

Tässä vielä ohje hiukan soveltaen Kukkiksen ohjetta
4 Rosamunda-perunaa
3 rkl oliiviöljyä
1-2 tl valkosipulijauhetta)
1tl paprikajauhetta
1tl chilijauhetta
1 oranssi paprika
1 pieni sipuli
suolaa ja pippuria
pekonia (Kukkis käytti 5 pekoniviipaletta, minä laitoin 100g rasian)
1 dl cheddarjuustoa raastettuna (minusta Emmental toimi hyvin ja käytin alle 1dl)
1 avokado
creme fraichea

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
2. Leikkaa perunat korkeintaan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Huuhtele viipaleet kylmässä vedessä ja kuivaa hyvin keittiöpyyhkeellä.
3. Laita viipaleet muovikulhoon sekä oliiviöljy sekä mausteet. Sekoittele hyvin jotta kaikki perunaviipaleet saavat öljyä pintaansa.
4. Asettele perunat uunipellille yhteen kerrokseen ja paista uunissa 30-40 min kypsiksi.
5. Perunoiden kypsyessä leikkaa paprikat ja sipuli ohuehkoiksi suikaleiksi ja kuullota kuullota paprikat ja sipulit paistinpannussa. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Paista pekonit pannulla rapeaksi ja laita talouspaperin päälle jäähtymään.
7. Mössöä avokado haarukalla
8. Kun perunat ovat kypsiä, ota pelti pois uunista. Lisää perunoiden päälle paprika-sipuliseos, pekoni sekä raastettu cheddar. Laita vielä uuniin muutamaksi minuutiksi. Sen aikaa riittää, että juusto sulaa.

Minä tein annoksen 5 perunalla ja käytin kahta peltiä ja uunin kiertoilmatoimintoa. Silloin pitää huolehtia, että alemman pellin perunat eivät rusketu liikaa pohjasta! Siinä vaiheessa, kun perunoiden päälle levitetään paprikasipulisekoitus, pekonut ja juustoraaste, perunat voi latoa osittain päälekkäin yhdelle pellille.

Kypsät perunaviipaleet ja mukavasti vähän väriä

Tässä kypsien perunoiden päällä on paprika-sipulisekoitus ja pekonit - juusto puuttu

Oli hyvää! Pidin aika vaivalloisena perunoiden viipalointia, huuhtelua ja etenkin kuivausta. Siksi tämä menee kategoriaan viikonloppuruuat. Maanantaina ruoka tuli pöytää huolestuttavan myöhään, koska päivän erikoisohjelmanumerona oli vaarin nouto operaatiosta sairaalasta.

Tiistaina perheen ruokahuolto sai uuden suunnan heti aamulla. Äitini vanhainkoti soitti ja rikkoi edellisen ennätyksensä varautumisessa äitini lääkkeiden loppumiseen. He soittivat sen jälkeen, kun äiti lääkkeet olivat jo loppuneet. Hra Kepponen lupasi taas lähteä asioille ja ajoi minut ensin Espoosta Helsinkiin kampaajalle, sitten apteekkiin ja Vantaalle viemään lääkket, sitten hakemaan minut kampaajalta ja sitten kotiin kokkaamaan.

Ruuaksi syntyi Chevrespagetti brutale. Alkuperäiseen reseptiimme kuuluu paistettuja kesäkurpitsan viipaleita, pinjansiemeniä ja välillä myös paistettuja herkkusieniä chevren lisäksi. Kuopus inhoaa kaikkia muita, mutta rakastaa palavasti chevreä. Ruuan valmisti Hra Kepponen.

Chevrespagetissa on pannulla paistettuja chevreviipaleita ja keitettyä spagettia. Spagetille ei ole kastiketta. Kostukkeeksi kattilaan on jätetty hieman keitinvettä ja iso loraus kermaa. Mausteena suolaa, pippuria ja valkosipulirouhetta.

Chevrespagetti brutale

Keskiviikkona olin menossa klo 8 yritysluennolle, mutta metrossa oli vikaa ja minun lisäkseni luennolta myöhästyi työkaverini Ilona, joka odotteli minua autossaan metron varrella. Päivä oli vähän epäonninen ja pitkä, lähdinhän jo seiskalta kotoa, joten päätin oikaista ruuanlaitossa. Työpaikkaruokalasta saa ostaa päivän ylijäämiä ja ostin kotiin kanan koipileikkeitä.

Työpaikkaruokalan jämät :)

Torstaina olimme Hra Kepposen kanssa vasta kuuden maissa kotona. Ruuaksi oli siistä syystä valikoitunut pakastepinaattikeittoa.

Perjantaiksi oli valittu helppo ruoka, jonka Hra Kepponen teki valmiiksi siksi, kun vihdoin pääsin töistä kotiin. Lohilaatikko on siitä hyvä ruoka, että se tulee kuin itsestään ja tarpeet löytyvät yleensä ihan jokaisesta kaupasta. Seurakseen se vaatii ehdottomasti etikkapunajuuria.

16 kommenttia:

  1. Nämä on hyviä ideoita ruoanlaittoon.Arkena,kun ei oikein jaksa olla kympillä mukana panostamassa kokkailuun.Vaikka olisi tärkeä asia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Sellaistahan se on, että aina ei vaan jakaisi panostaa kokkailuun. Onneksi kaupasta löytyy ihan kelvollisia apuja niihin kiireisimpiin tai laiskimpiin päiviin. Toisaalta sitten kun laittaa itse jonkun hyvän ruuan, niin aina pitää paikkansa "Hyvä ruoka, parempi mieli" :)

      Poista
  2. Nuo irkkunachot kuulostaa niin taivaallisilta, eikä pastakaan yhtään pahalta. Saatan jopa testata ;)
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irkkunachot oli kyllä hyviä ja todella ruokaisia. Tekisin varmaan useammin arkisinkin, mutta mulla kului ihan liikaa aikaa viipalointiin ja ennen kaikkea viipaleiden kuivaamiseen.
      Kiitos samoin - mukavaa viikonloppua!

      Poista
  3. Nam.. mitä ruokia, hyviltä näyttivät kaikki:) Minä en tuohon Chevreen olekkaan ennen törmännyt..piti ihan googlettaa millaista se on:) Harmi että tieto tulee tuolla tavalla "hyvissä ajoin":( No onneksi teiltä Kepposilta nuo hommat sujuu, vaikka tulisikin niitä muuttujia matkaan:)♥ Mukavaa alkavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chevre on vähän sellainen, että se jakaa mielipiteet. Osa ei voi sieltää ja osa rakastaa. Me syödään sitä aika usein myös saalaatin lisukkeena. Meidän 9v rakastaa chevreä ja 10v ei pysty syömään yhtään.

      Täytyy jälleen keskustella vanhainkodin kanssa ennakoinnin tarpeesta. Meillä on tässä kuussa lomakin jolloin ei todellakaan päästä tuomaan lääkkeitä lisää.
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  4. Nää ruokapostaukset ovat aina kivoja. Ja hei todellakin etikkapunajuuria lohilaatikkoon ...itse yhdistän ne oikeastaan melkein kaikkiin kalaruokiin :P

    Mukavaa viikkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Minä tykkään etikkapunajuurista kanssa muutenkin :)
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  5. Meijän vakioruoka on tortillalasagne!Suosittelen,tulee suht nopeasti ja maistuu kaikille:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me emme ole tehneet pitkään aikaan tortillalasagena. Se oli meillä yhteen aikaan suosikkeja, mutta syötiin niin paljon että kylästyimme kokonaan. Vähän sama kuin makaroonilaatikon kohtalo, jota en ole itse enää pystynyt syömään vuosiin. Voisikin olla aika palauttaa tortillalasagne takaisin ruokapöytään :)

      Poista
  6. Meillä aika harvoin kokataan viikolla... toki tämä edellyttää sunnuntai-illan keittiösulkeisia, mutta parilla laatikolla ja keitolla sekä viikonlopun tähteitä jalostamalla päästään yleensä torstai-iltaan saakka. Monet arkiruokaohjeet vaatii aikaa 30-60min ja harvoin on sellaista aikaa mahdollista käyttää! Viikonloppuisin on kiva laittaa ruokaa kun on aikaa.
    Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä kyllä säästää viikolla rutkasti aikaa, jos jaksaa ja ehtii viikonloppuna kokkailemaan arkiviikon ruokia. Kun pojat olivat pienempiä, niin meilläkin usein sunnuntaina tehtiin yksi ruoka viikolle.

      Poista
  7. Oi nyt menee kyllä nämä nachot samantien kokeiluun näin sunnuntain kunniaksi. Näyttää todella herkulliselta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne olivat minusta herkullisia ja myös ruokaisia :) Tekisi mieli tehdä pian uudestaan.

      Poista
  8. Arkiruokien keksiminen on kyllä ihan hirveän vaikeaa, vaikka syöjiä ei olisi kuin kaksi, ja syöjille kelpaisi lähes kaikki. En ymmärrä, miten asiaa voisi helpottaa. Pitäisi varmaan kehittää sellainen arkiruoka-automaatti, joka arpoisi aina uudet ruoat joka päivälle. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arkiruoka-automaatti kulostaa erinomaiselta! Joku K- tai S-kauppahan voisi toteuttaa sellaisen sivuilleen ja siitä vielä suoraan tulisi ainekset ostoslistalle. Kannatetaan!

      Voisit ottaa yhteyttä ja pyytää nimeämään Satumainen arkiruoka-automaatti :)

      Poista